De visser

De visser

Die kleuren…..en de snelheid; ik heb het opgegeven om te proberen ze in vlucht te fotograferen. Het zijn geweldige vissers en ze hebben ook veel van die stekelbaarsjes nodig per dag. De Engelse naam “Kingfisher” vind ik eigenlijk veel toepasselijker dan ons “ijsvogel”.

Per dag zijn eigen gewicht

Dagelijks eet een ijsvogel ongeveer zijn eigen gewicht aan vis. Dat is zo’n 30 – 40 gram. Dat kunnen een flink aantal hele kleine visjes zijn, maar ook slechts een paar flinkere visjes. En natuurlijk zijn er ook dagen dat een ijsvogel minder of meer eet. Als het een hele dag pijpenstelen regent is het lastiger om vis te vangen. Dan eten ze minder. Maar grosso modo eet een ijsvogel dagelijks zijn eigen gewicht aan vis.

Vele beetjes maken een hoop

Een ijsvogel is maar een klein beestje. Zesendertig gram weegt hij. Een paar velletjes in een envelop, die met een postzegel 2 (of twee postzegels 1) het hele land wordt doorgestuurd. Daar hebben we het over.

Maar elke dag zo’n envelop en je hebt na een jaar pakweg 12-13 kilo. Een paartje ijsvogels samen eet in een jaar dus zo’n 25 kilo aan visjes weg. En als ze zo goed eten komen ze waarschijnlijk ook wel aan broeden toe. Voordat de jongen uitvliegen hebben de ouders nog eens zo’n 3-4 kilo aan vis het nest binnen gebracht, drukke postbodes als ze zijn. Twee nestjes in het jaar en je komt uit op een totaal van 30 tot 40 kilo vis, die de ouders samen verschalken. Tsja, zo ga je toch wel anders kijken naar zo’n klein vogeltje met zijn kleine visjes….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *